Picture of Huisartsengroep

Huisartsengroep

Coronavirus/mondkapjesverklaring

Huisartsen kunnen niet ingaan op het verzoek om een briefje waarin ze bevestigen dat hun patiënt om medische redenen geen mondkapje kan dragen.

Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en geldt als bewijsmiddel.

Sinds 1 december geldt in alle openbare binnenruimten een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf dertien jaar. Daarmee wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Sommige mensen kunnen vanwege bijvoorbeeld een ziekte of psychische aandoening geen mondkapje dragen. Zij hoeven niet aan de mondkapjesplicht te voldoen, maar moeten bij een controle wel aannemelijk kunnen maken dat ze geen mondmasker kunnen dragen.

Op de website van de Rijksoverheid staan diverse opties, waaronder “een briefje van de (huis)arts, behandelaar of instelling” en de verklaring die de voorkeur heeft van de LHV. Het ministerie van Volksgezondheid heeft overlegd met het LHV en zal expliciet op de website zetten dat (huis)artsen geen medische verklaring kunnen geven.

Fotoverzenden