Huisartsengroep

Huisartsengroep

Veelgestelde vragen griepvaccinatie

Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep (influenza). Patiënten met een verhoogd risico op complicaties van de griep ontvangen elk jaar in oktober een uitnodiging van ons voor de gratis griepprik. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Het kan zijn dat u toch nog de griep krijgt maar deze zal veel minder ernstig verlopen. Het is belangrijk u te beschermen tegen de griep, zeker als u tot een risicogroep behoort.

Wanneer ontvang ik de uitnodiging?
De uitnodigingen worden in de week van 4 tot 8 oktober verzonden. Op uitnodiging kunt u de griepprik halen op de praktijk van Dok 11. Wilt u dan de uitnodiging meenemen?

Meer mensen een griepprik in 2021:
Sinds kort is afgesproken dat ook o.a. zwangere vrouwen vanaf 22 weken en mensen met ernstig overgewicht een gratis griepprik kunnen krijgen. Komt u hiervoor in aanmerking?  Neemt u dan contact op met de praktijk.

Ik kan niet langskomen op donderdag 14 oktober of op het aangegeven tijdstip:
Als u niet kunt komen in het aangegeven tijdsblok, dan mag u komen tussen  16.00 – 17.00 uur of tussen 18.00 – 20.30 uur. Vanwege de corona maatregelen kunt u dit jaar alleen op donderdag 14 oktober komen

Griepprik thuis
Alleen mensen die om medische redenen niet naar de praktijk kunnen komen, krijgen de prik thuis. Patiënten van wie wij dit weten, krijgen een aangepaste brief. Overleg met de praktijk als u door medische redenen niet kunt komen.

Ik heb geen uitnodiging ontvangen? 
Misschien heeft u de uitnodiging niet ontvangen, maar zou u deze wel moeten hebben ontvangen? Neemt u dan na 11 oktober contact op met de praktijk.

Komt u in aanmerking voor een derde coronavaccinatie en krijgt u daarnaast ook de griepprik?
Dan mag de derde coronavaccinatie gegeven worden vanaf 7 dagen na de griepprik of uiterlijk tot 14 dagen ervoor. De griepprikken worden dit jaar gegeven op 14 oktober 2021. Houdt u hier alstublieft rekening mee als u uw afspraak bij de GGD voor de derde coronavaccinatie maakt.

Pneumokokkenprik
Dit jaar wordt ook weer de pneumokokkenprik gegeven. Die is er dit jaar voor 69- t/m 73-jarigen (geboortejaar 1948 t/m 1952). Patiënten van onze praktijk, die in aanmerking komen voor de gratis pneumokokkenprik, hebben een aparte oproep gekregen. De pneumokokkenprik mag tegelijk met de griepprik, maar wordt in de andere arm gegeven. Zie voor meer informatie: rivm.nl/pneumokokken en thuisarts.nl/pneumokokken.

Voor wie is de Griepprik?
De griepprik is bedoeld voor mensen die extra kans lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of hartproblemen.

Als u in de doelgroep zit voor de griepprik, krijgt u in het najaar een uitnodiging van de huisarts. De griepprik is bedoeld voor de mensen met:

– een leeftijd van 60 jaar en/of ouder
– een langdurige hart of vaatziekte
– een langdurige longziekte (bijv. Astma of COPD)
– Diabetes Mellitus
– een nieraandoening
– weinig weerstand (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die weerstand verlagen.

Waarom vanaf 60 jaar?
Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen. Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts kan de bijwerkingen melden bij Lareb. U kunt dit ook zelf doen op http://www.lareb.nl. Lareb is het Nederlands centrum voor bijwerkingen. Met uw melding kan Lareb ervoor zorgen dat geneesmiddelen veilig blijven.

Fotoverzenden